Ciasto do pizzy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Animated-Flag-Italy

Ciasto do pizzy

z północnych Włoch  –  przepis

składniki:

  • mąka semolina: 250 g
  • woda: 150 g
  • sól: 10 g
  • cukier: szczypta
  • drożdże: 15 g

przepis:

W naczyniu mieszamy ze sobą składniki mokre: 1/3 części ciepłej wody, cukier i drożdże. Pozostałą część wody mieszamy z solą i po 15 minutach dolewamy do zaczynu drożdżowego. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy stopniowo mąkę wyrabiając początkowo drewnianą łyżką a potem rękami. Można także wyrabiać dowolnym sprzętem mieszającym. Po dokładnym wyrobieniu miskę przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Ponownie lekko wyrabiamy i odstawiamy na 2 godziny. Po następnym wyrobieniu formujemy 2 kule, podsypujemy obficie mąką, przykrywamy ściereczką i czekamy 15 minut. Po tym zabiegu rozprowadzamy na gładkiej powierzchni podsypując mąką nie ruszając brzegów, w których musi pozostać powietrze. Podwyższone krawędzie pizzy są także pomocne w utrzymaniu sosu. Pieczemy w piekarniku maksymalnie rozgrzanym kładąc bezpośrednio na rozgrzaną blachę łopatą. Blachy niczym nie sparujemy, mąka od spodu pizzy sprawi, że pizza się nie przyklei do blachy. przykładowy czas pieczenia dla 250 stopni C około 6-7 minut. W przypadku większej temperatury pieczemy nieco krócej.
Jeśli chcemy uzyskać naprawdę chrupiące ciasto musimy je upiec na szamocie, który ma pory wchłaniające oliwę i wilgoć. Dobrym sposobem jest upieczenie pizzy na metalowej siatce, specjalnej blasze ceramicznej lub oryginalnej blasze z piekarnika, która szybko się nagrzewa.

 

SAMSUNG CSC