Sos włoski

SONY DSC

Animated-Flag-Italy

Włoski sos do pizzy

Podkreślający włoski charakter – łatwiejszy do wykonania i bardzo aromatyczny

Sos ten nadaje pizzy wyraźny smak i aromat pomimo minimum użytych składników.
Dwa ząbki czosnku drobno siekamy (nie przepuszczamy przez praskę, praska powoduje wydzielenie się soku), posypujemy szczyptą soli w fazie wstępnej siekania. Wkładamy do miseczki lub pojemnika do żywności  i zalewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i czekamy 5-7 minut aż się przetrawi. Dodajemy po pół łyżeczki suszonych ziół: oregano i bazylii. Mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy typu Passata 350 g. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na 20-30 minut aby sos się przegryzł. W tym czasie przygotowujemy ciasto.

Przecier typu Passata ma 700 g, przy przygotowaniu całej butelki podwajamy ilość innych dodatków.

Aby uzyskać sos nieco łagodniejszy nie zmieniamy receptury, wykorzystujemy 700 g przecieru Passata

Składniki:

–    sól
–    suszone oregano
–    suszona bazylia
–    oliwa z oliwek
–    przecier typu Passata (najlepiej taki jaki lubisz)
–    czosnek