Ciasto do pizzy włoskie tradycyjne

SAMSUNG CSC

Animated-Flag-Italy

Ciasto do pizzy włoskie, tradycyjne – przepis

składniki:

  • mąka semolina lub inna do pizzy: 250 g
  • woda: 150 g
  • sól: 10 g
  • cukier: szczypta
  • drożdże: 15 g

Uwaga, Włosi nie dodają do ciasta oliwy, lecz polewają spiralnym ruchem niewielką ilością pizzę zaczynając od środka.

spirala

przepis:

W misce łączymy ze sobą składniki mokre: 1/3 części ciepłej wody, cukier i drożdże. Resztę wody łączymy z solą i po 10-15 minutach dolewamy do zaczynu drożdżowego. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo mąkę wyrabiając, drewnianą łyżką, potem ręcznie. Można wyrobić rdowolnym robotem kuchennym. Po dokładnym wyrobieniu formujemy 2 kulki, podsypujemy obficie mąką, umieszczamy na talerzu nieco większym od kuli. Talerz owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym zabiegu podsypujemy mąką i rozprowadzamy na gładkiej powierzchni nie ruszając brzegów, w których musi pozostać powietrze. Podwyższone krawędzie pizzy są także pomocne w utrzymaniu sosu. Polewamy sosem, układamy składniki wraz z serem i pieczemy w piekarniku maksymalnie rozgrzanym kładąc bezpośrednio na siatkę lub rozgrzaną blachę. Blachy niczym nie smarujemy, mąka od spodu pizzy sprawi, że pizza się nie przyklei do blachy. przykładowy czas pieczenia dla 250 stopni C około 6-7 minut. W przypadku większej temperatury pieczemy nieco krócej.
Jeśli chcemy uzyskać naprawdę chrupiące ciasto musimy je upiec na szamocie, który ma pory wchłaniające oliwę i wilgoć.

SAMSUNG CSC